Dobór pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, którą zapewnia nam producent. Jakim sposobem w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet w najwyższym stopniu luksusowy rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
najdroższa kawa świata
Kawa mielona jest świetną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. W owym czasie najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze właściwej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odkryć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.