https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-korzeniowe/marchew-pietruszka.html

Większa część nawozów powszechnie użytkowanych w rolnictwie zawiera trzy podstawowe składniki pożywne dla roślin: azot, fosfor i potas. Niektóre nawozy w rolnictwie zawierają także pewne mikroelementy, takie jak cynk i inne metale, które są niezbędne do wzrostu roślin. Nawozy wolno zdobyć na rozmaitej podstawie np.

•    komposty oraz inna materia organiczna
•    nieczystości, takie jak osady ściekowe i niektóre odpady przemysłowe.

https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-korzeniowe/seler-korzeniowy.html

Ważne jest to, aby dobre nawozy były bogate w kompozycje kaloryczne substancje organiczne, co pozwala poprawić jakość gleby i aktywizować wzrost roślin.
Wykorzystanie drogocennych materiałów nadających się do ponownego użytku jako nawozy ma prawo też nieść i inne korzyści, na przykład jeśli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom czy zrównoważone rolnictwo. Warto tutaj zachować w pamięci, że osad ściekowy wykorzystywany w rolnictwie jako nawóz jednak podlega ograniczeniom stężeń dla następujących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen oraz cynk.

Nawóz w rolnictwie – jak go przemyślanie wykorzystać?
Regularnie analizuj glebę – ponieważ taki monitoring jest przeważnie najlepszym współczynnikiem wystarczalności składników odżywczych. W głównej mierze także monitoruj pH gleby, kluczową zmienną, która wpływa na dostępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Tobie najłatwiej dopasować właściwy nawóz. pH 6,0 jest wystarczające, aby większa część składników odżywczych była dostępna. Pamiętaj także, że zawsze masz możliwość się po pomoc zwrócić do fachowców w sklepach proponujących nawóz – oni posiadają profesjonalną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.